Selgusid soouuringute alase rahvusvahelise ühiskonkursi tulemused

 

 

 

 

GENDER-NET Plus on esimene soouuringute alane ERA-NET võrgustik, milles Eesti Teadusagentuur osaleb. Möödunud aasta lõpus, vahetult pühade eel, avaldas GENDER-NET Plus oma esimese ühiskonkursi tulemused.

Konkursil osales 85 uurimisprojekti taotlust, sh 12 Eesti osalusega. Teise vooru jõudis 33 taotlust. Konsortsiumi ühisel jõul ja Euroopa Komisjoni abil saab rahastuse 13 parimat projekti kõigi 13 kaasatud riigi osalusega.

Edukate hulgas on Eesti osalusega projekt „MASCAGE: Gendering Age – Representations of Masculinities and Ageing in Contemporary European Literatures and Cinemas“ dr José Armengoli (Castilla-La Mancha ülikool) juhtimisel ja professor Marge Undi (TLÜ ÜTI RASI) töörühma osalusel. Nagu pealkiri viitab, keskendub projekt meeste vananemise ja eakate meeste kujutamisele erinevate Euroopa kultuuriruumide kirjanduses ja filmikunstis. Sealjuures on tähelepanu all nii kultuuris levinud mehekuvandite kui ka meeste endi kogemuste ja tõekspidamiste seos oluliste sotsiaalsete teemadega: tervis, lähisuhted, sotsiaalne kaasatus või tõrjutus, „vana mehe“ stereotüübid. Kuigi maskuliinsuse kuvandite uurimine ei ole uus, on uudne keskenduda just eaka mehe kultuurilisele kujutamisele kogu selle mitmekesisuses ning ühtlasi seoses sotsiaalsete probleemidega – seni on uuritud pigem eakate naiste või ka sootu „vananemise“ kuvandeid. Saadavaid teadmisi on juba projekti raames kavas jagada praktikute ja poliitikakujundajatega näiteks tervishoiu valdkonnas. Lisaks hispaanlastele ja eestlastele kaasab peagi algav uurimistöö Austria, Iirimaa, Iisraeli ja Rootsi teadlasi.

GENDER-NET Plusi ühiskonkurss tervikuna eeldas, et projektitaotlused seostavad sotsiaalse ja/või bioloogilise soo fookuse ühe või mitmega kolmest ÜRO kestliku arengu eesmärgist: tervis ja heaolu; tööstus, uuendus ja taristu; kliimamuutuste vastased meetmed. Enim taotlusi esitati tervise ja heaolu teemal. Kultuuriliste representatsioonide kõrval uuritakse meeste ja naiste vananemise mõju tervisele ja heaolule näiteks sotsiaalse tõrjutuse või muutuva hooldusteenuse vajaduse perspektiivist. Terviseuuringute ja ühiskonnateaduse piirimaile jäävad narkosõltuvusprobleemide soolistele, sotsiaalsetele ja ealistele teguritele fokuseeruv projekt; ravimite kõrvaltoimete tuvastamise ja ravimise soolisi ja ealisi mõjutegureid kaardistav projekt ning moonutatud suguelunditega naiste tervise ja ravi temaatikat käsitlev projekt. Rahastuse saavad aga ka valdavalt meditsiiniteaduslikud projektid, mille fookuses on vastavalt kroonilised haigused, immuunravi ja raske tinnitus. Mitu projekti keskendub soolise vägivalla temaatikale. Innovatsiooni ja ettevõtlikkust puudutab projekt, mille fookuses on naised ettevõtjatena tehnoloogiavaldkonnas. Kliimamuutuste temaatikat esindab projekt, mille keskmes on loodusvarade majandamist mõjutavad soolised tegurid.

Konkursi eelarveks kujunes üle 11 miljoni euro. Alla kolmandikuga sellest summast toetab teadlasi Euroopa Komisjon, ülejäänu panustavad konsortsiumis osalevad riigid: Austria, Belgia (Vallooni-Brüsseli Föderatsioon), Eesti, Hispaania, Iirimaa, Iisrael, Itaalia, Kanada, Küpros, Norra, Prantsusmaa, Rootsi, Tšehhi Vabariik. Konkursi ühissekretariaadi moodustasid seekord Iiri ja Eesti teadusagentuur.

Vt lähemalt konkursi kodulehelt.

 

Kontakt Eesti Teadusagentuuris
Katrin Kello
katrin.kello@etag.ee 

Kommenteerimine on suletud